[O1] BFQ - jaką miskę olejową kupić...?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Któryś tam z koli zakup u Marcina, w niedziele złożyłem zamówienie poprzez pw z prośbą o nr konta do zrobienia przelewu, chłopak tak się postarał, że towar mam już w domku, a numeru konta zapomniał podać
    110% normy, jak najbardziej polecam
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

Ponieważ sk.&w"syn mechanik ro..i/rdo-ił mi gwint w misce, bedę chciałchyba kupić nową. Ale jaką kupić? Na Allegro (zamienniki) są od 80 do kilkuset złotych. Jaką się zainteresować? Czy są firmy, których należy się wystrzegać?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Napisalem juz. Miske mozna przegwintowac i kupic inny wiekszy korek, do tego pozostaje kwestia uszczelek miedzianych czy sa, czy byly zmienione itd. Ja bym to rozwiazal za 20zl + robota W wiekszosci wypadkow pomaga.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

Masz rację, też zacząłbym szukać prostych i tanich rozwiązań... Ale nie znam żadnego myślącego w ten sposób mechanika... Nawet ten, który zepsuł mi gwint stwierdził, że muszę przyjechać z nową miską, bo "w Octaviach się wyrabia gwint" i pomaga tylko zmiana miski... Qrwa, czy ci mechanicy zaczną w końcu grzebać w internecie w poszukiwaniu rozwiązań "niestendardowych"...?
        Adam... Używam:

Komentarz

• kurynio
          Ambiente
          • 2007
          • 166

Agamek12, a tak zapytam, jaki masz przebieg w aucie? Co do wymiany misy, to nie jest to konieczne, można przegwintować i dać nadwymiar korka spustowego.

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9935
            • Ford

120kkm...

[ Dodano: Sro 28 Kwi, 10 23:03 ]
            Zamieszczone przez kurynio
            można przegwintować i dać nadwymiar korka spustowego.
            Obdzwoniłem kilku okolicznych mechaników i żaden nie chciał się bawić w gwintowanie na samochodzie - ostatecznie na zdjętej misce... Tyle tylko, że jak mam zapłacić kilkadziesiat złotych za gwintowanie, to może lepiej dołożyć 50zł i kupić nową miskę?
            Jutro mam nadzieję podjechać do jeszcze jednego warsztatu, gdzie właścicielem jest młody chłopak - moze przekonam go, że da sie to naprawić?
            Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, kiedys byłem kolezanki autem na wymianie oleju i w aucie obok był ten sam problem. Wzieli klej nasmarowali srubke i zakrecili....poksylina czy cos takiego
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

Zamieszczone przez piotrek_os
                Agamek12, kiedys byłem kolezanki autem na wymianie oleju i w aucie obok był ten sam problem. Wzieli klej nasmarowali srubke i zakrecili....poksylina czy cos takiego
                O czymś takim właśnie myślę - zakleić na stałe i na przyszłość odsysać...
                Adam... Używam:

Komentarz

• Marx
                  Elegance
                  • 2009
                  • 865

potem sprzedasz to auto a nastepny wlasciciel pojedzie na wymiane oleju i zonk...

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

Zamieszczone przez Marx
                    potem sprzedasz to auto a nastepny wlasciciel pojedzie na wymiane oleju i zonk...
                    ?

Instrukcja zaleca wymianę przez odsysanie, wiec gwint wklejony na stałe nie będzie problemem... Poza tym jeden z nieautoryzowanych serwisów SKODA dał mi właśnie nadzieję na to, że dadzą radę to naprawić...

Aha, po czym poznać czy mam miskę z czujnikiem poziomu oleju?
                    Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Czy na dole miski obok spustu jest takie duze plastikowe cos, czy tylko jest miejsce na to duze plastikowe cos.

Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Zamieszczone przez Marx
                        Nie no, oczywiście wszyscy użytkownicy z tego portalu sprzedając swoje wozy piszą otwarcie o wadach, nawet tych ukrytych więc nabywca nie będzie miał zonka, bo przecież na otomoto w liście usterek będzie podane:

1....
                        2....
                        3....
                        ...
                        ...
                        ...
                        89. korek spustu oleju wklejony na poxipol
                        ...
                        ...
                        ...
                        174 - poza tymi drobnymi w.w. szczególikami samochód jest w stanie idealnym.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9935
                          • Ford

Zamieszczone przez Maicroft
                          Czy na dole miski obok spustu jest takie duze plastikowe cos, czy tylko jest miejsce na to duze plastikowe cos.

http://allegro.pl/item981282647_czuj...audi_seat.html
                          Mam od spodu przymocowane takie cos, ale sklep do którego dzwoniłem stwierdził, że fakt obecności lub nie tego czujnika da się stwierdzić TYLKO po wjeździe na kanał. Moim zdaniem czujnik mam, odchodzą od niego kable, więc chyba muszę ewentualnie kupić miskę "z dziurą"...
                          A tak mnie naszło - da radę zmienić miskę samemu bez kanału? Dużo odkręcania? Bo jak znów ma mi ktoś coś sp/@rd01ić, to może warto pobawić się w to samemu? Warsztat chce za wymianę 140zł, więc to chyba nie jest skomplikowana operacja?
                          Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Z dolu jak jedno kolo stoi wyzej moze i da się, ale olej trzeba spuscic, potem z takiej miski ciagle kapie olej, do tego kilka srubek jest trudniej odkrecic i takie tam. Do tego miska w benzynie pewnie tez jest na silikon tak jak w TDI, wiec musisz sobie go dodatkowo kupic

Obojetne co bedziesz chcial zrobic i tak trzeba spuscic olej, a tego pod blokiem oficjalnie nie zrobisz
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

Blok silnika jest z innego niż aluminium materiału, więc może nie przekręcą gwintu...
                              Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Zamieszczone przez Agamek12
                                Zamieszczone przez Maicroft

http://allegro.pl/item981282647_czuj...audi_seat.html
                                Mam od spodu przymocowane takie cos, ale sklep do którego dzwoniłem stwierdził, że fakt obecności lub nie tego czujnika da się stwierdzić TYLKO po wjeździe na kanał. Moim zdaniem czujnik mam, odchodzą od niego kable, więc chyba muszę ewentualnie kupić miskę "z dziurą"...
                                A tak mnie naszło - da radę zmienić miskę samemu bez kanału? Dużo odkręcania? Bo jak znów ma mi ktoś coś sp/@rd01ić, to może warto pobawić się w to samemu? Warsztat chce za wymianę 140zł, więc to chyba nie jest skomplikowana operacja?
                                Oprócz miski dolicz jeszcze uszczelkę, uszczelnienia wału, olej, filtr.
                                Bez kanału to możesz koło zmienić co najwyżej, a tak na serio to nie baw się z tym. Narobisz się jak głupi, upaprzesz jeszcze bardziej a tym czasem może Cię zaskoczyć śruba której nie będziesz mógł odkręcić... Uszczelniacze powkładasz nie tak i znowu będzie laci się olej i to bardzej niż przez korek.... Stary praktyk radzi: Poxipol!

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9935
                                  • Ford

Zamieszczone przez kazik4x4
                                  Stary praktyk radzi: Poxipol!
                                  Szpachla kit, będzie git... :szeroki_usmiech
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• haragon
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 310

Pytanie jest dobre w temacie! Kilkanaście postów a odpowiedzi jednoznacznej nie ma!!!
                                    Czy wymienić miskę na ori, czy zamiennik znacznie tańszy też jest OK???
                                    Dla mnie poxipol jest tylko czasowym lekarstwem.
                                    Sam mam zaklejoną poxipolem z dołu michę (taki samochód nabyłem), i nieźle się zdziwiłem jak przy próbie zmiany oleju pod osłoną zobaczyłem coś takiego!
                                    Jakby ten korek nie był tam potrzebny to by go w tym miejscu producent nie umieszczał.
                                    W instrukcji obsługi jest wyraźnie napisane, że co 2-3 wymianę zaleca się jednak olej spuścić dołem by osadzający się szlam na spodzie miski spłyną do końca.
                                    To, że gwinty się rwą nie jest spowodowane wadliwym rozwiązaniem konstrukcyjnym tylko tym, że mechanicy nie wiedzą (co niektórzy) do czego służy klucz dynamometryczny!
                                    Z doświadczenia wiem, że na 10 warsztatów, może jeden jest ok- gdzie mają i używają tego narzędzia. Dlatego ja jak jadę na wymianę oleju biorę ze sobą własny klucz i sam sobie dokręcam śrubkę- jest to przykre, ale prawdziwe!!!
                                    W warsztatach niemal wszystko co się da dokręcają K...wa PNEUMATEM !!!! :evil:
                                    "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
                                    >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
                                    >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• phrix
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1000
                                      • Audi
                                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z tego co ja przobserwowałem to zamienniki mają inną grubość niż oryginał. Dużo łatwiej uszkodzić je w terenie - szybciej pękają :? Co do firmy to nie podpowiem, ale moim zdaniem jest różnica miedzy oryginałem a zamiennikiem.

Myśle, że dobre rozwiązanie zaproponował Maicroft, chyba lepiej przerobić miskę samemu na większy korek. Przynajmniej ja wolał bym jeździć z oryginalną misą.

Szybciej pod blokiem przegwintujesz i wkręcisz nowy korek niż zdejmiesz miskę. Ja nie widzę możliwości wymiany pod blokiem miski, z wiatrem naleci tam piachu i innego syfu. Tak jak koledzy napisali, rób tak co byś sobie bardziej nie zaszkodził naprawą..
                                      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

Z tą samodzielną naprwą to taka troche prowokacja - nie biorę pod uwagę takiej możliwości. Zresztą w przyszły piątek jadę do mechanika który doradzi, co najlepiej zrobić...
                                        Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...